Bransamente si instalatii electrice

Bransamente electrie Bucuresti, Ilfov si Giurgiu

Suntem o echipă de specialiști în domeniul instalațiilor electrice și oferim servicii complete de proiectare, execuție și mentenanță a instalațiilor electrice interioare și exterioare. Indiferent de tipul de construcție – case, vile, blocuri sau asociatii de proprietari – suntem pregătiți să oferim soluții personalizate și eficiente la prețuri fără concurență.

Ne asigurăm că proiectul este realizat în conformitate cu cele mai înalte standarde de siguranță și calitate, astfel încât să putem garanta că toate instalațiile noastre sunt fiabile și durabile. Oferim, de asemenea, consultanță gratuită pentru a ajuta clienții să ia cele mai bune decizii și să aleagă cele mai potrivite soluții pentru nevoile lor specifice.

Indiferent dacă aveți nevoie de o instalație electrică completă pentru o clădire nouă sau de modernizarea unei instalații existente, suntem aici să vă ajutăm. Contactați-ne astăzi pentru a afla cum vă putem ajuta să vă atingeți obiectivele și să beneficiați de o instalație electrică sigură, eficientă și fiabilă.

Racordarea la rețeaua electrică de distribuție

Descoperă pașii pentru racordarea la rețeaua de distribuție de electricitate. Vezi detalii despre documente și costuri.

Consumator

Îți construiești o casă ori urmează să cumperi una gata ridicată? Află ce este nevoie să faci pentru racordarea locuinței la rețeaua electrică de distribuție!

Producător

Dacă ești producător de energie electrică, vezi cum te poți racorda la rețeaua noastră de distribuție de electricitate.

Dezvoltator imobiliar

Tot ce trebuie să știi despre racordarea la rețeaua electrică de distribuție a unui ansamblu imobiliar.

Prosumator

Obține certificatul de prosumator și devino chiar tu participant la sistemul energetic național.

Spor de putere

Ai nevoie de mai multă energie electrică la tine acasă sau pentru afacerea ta? Solicită un spor de putere!

Tarife pentru racordare

Racordarea la rețea presupune parcurgerea mai multor etape și achitarea unor tarife.

Racordare pentru energie electrică, dacă vrei să devii consumator

Îți construiești o locuință sau urmează să cumperi o casă pe care să o racordezi la rețeaua de distribuție de energie electrică? Descoperă pașii de parcurs, ce acte trebuie obținute și care sunt costurile.

1. Depunerea cererii de racordare și a documentației necesare

Startul oficial al procesului de racordare la rețeaua electrică de distribuție are loc când depui o cerere de racordare către noi, operatorul de distribuție. 

Prima variantă este să îți faci un cont online pe site-ul www.reteleelectrice.ro, aici, și să încarci cererea completată direct în contul tău, unde poți continua toți pașii procesului de racordare la rețea.

A doua variantă este să mergi într-unul dintre magazinele/punctele de relații cu clienții ale furnizorului tău de energie electrică și să depui cererea de racordare acolo. Ia în calcul că va fi nevoie să revii în magazin/punctul de relații cu clienții și în alți pași din procesul de racordare, dacă așa ai început procesul.

Pe lângă cererea de racordare, în acest pas este nevoie să depui și alte documente, despre care poți afla mai multe aici.

2.Evaluarea cererii și verificarea documentației

In scenariul în care documentele depuse sunt corecte și complete, vei primi acordul nostru și factura pentru emiterea avizului tehnic de racordare (ATR). Îți vom transmite ATR-ul după ce vei achita această factură. Informații despre costurile cu emiterea ATR-ului, precum și cu racordarea găsești aici. Pentru plată, urmează instrucțiunile din factură, în care vei descoperi și informații despre modalitățile disponibile. 

În cazul în care documentele depuse pentru racordare sunt incorecte sau incomplete, vei primi un răspuns din partea noastră sau a furnizorului, cu modificările/completările pe care va fi nevoie să le faci.

3.Stabilirea soluției de racordare și emiterea ATR-ului

Operatorul de distribuție, stabilileste, în maximum 30 de zile calendaristice, soluția tehnică de racordare (traseul instalației și materialele necesare) și, pe baza acesteia, costurile cu racordarea. Aceste informații le vei regăsi în ATR, document pe care îl emitem, dar care va ajunge la tine după ce achiți factura menționată în pasul al doilea.

După ce obții ATR-ul, îl poți contesta, dacă, de exemplu, soluția de racordare propusă nu ți se pare potrivită. Poți face acest lucru printr-o cerere depusă online, din contul tău, sau fizic, prin furnizor, în cel mult 30 de zile calendaristice de la primirea ATR-ului. Vei primi răspunsul nostru în cel mult 30 de zile calendaristice. 

4.Transmiterea cererii de încheiere a contractului de racordare

Pentru ca lucrările efective de racordare la rețeaua de distribuție să înceapă, este nevoie să decizi dacă le vei face cu noi, operatorul de distribuție, sau printr-o firmă atestată de către ANRE.

Este necesar să achiți factura de emitere a ATR-ului, dacă nu ai făcut-o încă. De îndată ce ai ATR-ul, descarcă cererea pentru încheierea contractului de racordare și proiectare/execuție a lucrărilor. Completeaz-o și trimite-o către noi fie din contul tău online, fie prin intermediul furnizorului.

5.Proiectarea și execuția instalației de racordare

Distribuitorul sau firma atestată de către ANRE pe care ai ales-o va proiecta și va executa lucrările de racordare. În acest pas, e posibil să mai fie nevoie de diverse documente/avize pentru lucrări, pe care le va obține executantul proiectului. Respectivele documente/avize vor ajunge la noi fie prin contul tău online, fie prin intermediul furnizorului tău.

După obținerea tuturor avizelor, vor începe lucrările de execuție, care e nevoie să se încheie în maximum 90 de zile calendaristice – doar în situația în care operatorul de distribuție va gestiona lucrările de racordare.

6.Depunerea dosarului instalației de utilizare

Firma atestată ANRE, pe care o alegi, întocmește dosarul instalației de utilizare, care include mai multe documente necesare pentru ca procesul de racordare să continue. Pentru realizarea dosarului vei plăti o sumă de bani negociată direct cu firma aleasă. Dosarul complet este nevoie să ajungă la retele electrice – fie prin contul online, fie prin intermediul furnizorului, fie prin e-mail (la adresa indicată în ATR) sau direct prin încărcarea lui online.

7.Emiterea certificatului de racordare

În maximum trei zile de încheierea pasului precedent emitem certificatul de racordare, un document prin care certificăm că vom avea un loc nou de consum în rețea, ceea ce înseamnă că locuința ta va putea consuma energia pe care o aducem la tine acasă.

8.Încheierea contractului de furnizare

Ca să poți folosi energia electrică la tine acasă, este nevoie să semnezi un contract cu un furnizor de energie electrică de la care vei primi, lunar, facturile pentru consumul de energie electrică. După ce închei contractul cu furnizorul, vom monta contorul la tine acasă.

9.Punerea sub tensiune a instalației de utilizare și montarea contorului

După semnarea contractului cu furnizorul, conform legii, în maximum cinci zile lucrătoare vom monta contorul care va înregistra consumul tău de energie electrică și vom pune sub tensiune instalația de utilizare.

La finalul procesului de racordare, se va face o regularizare a costurilor, pe baza cheltuielilor prevăzute în ATR și a altor documente depuse de către executantul lucrărilor. După regularizarea costurilor, dacă este cazul, îți vom restitui o parte din sumele cheltuite cu racordarea, pe baza unei  formule de calcul stabilite de către ANRE.

Racordarea la rețea pentru producători

Racordarea centralelor fotovoltaice, parcurilor eoliene sau hidrocentralelor, care produc energie verde din surse regenerabile (soare, vânt și apă), la rețeaua de distribuție este foarte importantă pentru stabilitatea și dezvoltarea durabilă a sistemului energetic național. Dacă ești un producător de energie electrică, află cum te poți racorda la rețeaua noastră de distribuție de electricitate.

1.Depunerea cererii de racordare și a documentației necesare

Racordarea la rețeaua de distribuție de energie electrică începe, oficial, când depui o cerere de racordare către noi, operatorul de distribuție.

Odată ajunse cererea și celelalte documente la noi, le vom evalua și vom reveni cu răspuns în maximum zece zile lucrătoare.

Dacă documentația pe care o primim de la tine este corectă și completă, o să-ți confirmăm și, de asemenea, se va  trimite și factura pentru emiterea avizului tehnic de racordare (ATR). Ca să faci plata, urmează instrucțiunile de pe factură. 

În eventualitatea în care documentele depuse pentru racordare sunt incorecte sau incomplete, vei primi un răspuns din retele electrice. În răspunsul respectiv vei găsi și toate indicațiile necesare pentru modificările/completările pe care vei fi nevoit să le faci.

2.Stabilirea soluției de racordare și emitere ATR

Se stabileste soluția tehnică de racordare fie prin întocmirea unei fișe de soluție, fie prin efectuarea unui studiu de soluție, dacă racordarea instalației de producere necesită o analiză mai detaliată. În cazul în care soluția se stabilește prin studiu de soluție, poți alege un proiectant atestat pentru elaborarea studiului de soluție și poți participa la dezbaterile din cadrul comisiei de avizare. Dacă, în urma efectuării studiului, se avizează mai multe soluții, vei putea alege soluția care ți se potrivește. Vei regăsi soluția în ATR.

În conformitate cu modificarea din 02.08.2024 a Regulamentului de Racordare, în vederea emiterii unui ATR pentru racordarea la rețeaua electrică de interes public a unui loc de producere/loc de consum și de producere nou (inclusiv cele prevăzute cu instalații de stocare) sau pentru aprobarea unui spor de putere, care conduce la o putere aprobată totală pentru evacuare mai mare de 1 MW la locul de producere/locul de consum și de producere respectiv, operatorul de rețea solicită utilizatorului să constituie o garanție financiară în favoarea sa. Valoarea garanției reprezintă 5% din valoarea tarifului de racordare, iar utilizatorul are obligația să constituie garanția financiară înainte de emiterea ATR-ului.

3.Proiectarea și execuția instalației de racordare

Proiectarea și execuția lucrărilor de racordare vor fi făcute de către distribuitor sau de către firma atestată de către ANRE aleasă. Este posibil să mai fie nevoie de diverse documente/avize pentru lucrări, pe care le va obține executantul proiectului. Documentele respective vor ajunge la noi prin contul tău online. După obținerea tuturor avizelor, vor începe lucrările de execuție.

4.Punerea sub tensiune pentru perioada de probe

Ulterior punerii în funcțiune a instalației de racordare va urma și punerea sub tensiune a acesteia pentru o perioadă de probe, ca să ne asigurăm că totul funcționează optim. Perioada de probe poate să dureze maximum doi ani. Înainte de începerea probelor va trebui să închei, cu furnizorul ales, un contract de furnizare pe perioadă determinată.

5.Încheierea contractului de furnizare

Ca să poți injecta energia electrică produsă în rețeaua noastră de distribuție, vei semna un contract pe perioadă nedeterminată cu un furnizor de electricitate. Către acesta vei achita și facturile pentru consumul de electricitate.

Procesul de racordare la rețea pentru dezvoltatorii imobiliari

Tot ce trebuie să știi despre racordarea la rețeaua de distribuție de energie electrică a unui ansamblu imobiliar.

1.Depunerea cererii de racordare și a documentelor necesare

Primul pas pentru racordarea la rețeaua de distribuție de energie electrică constă în depunerea unei cereri de racordare către noi, operatorul de distribuție

Stabilim soluția tehnică de racordare (traseul instalației și materiale necesare).

2.Elaborarea contractului pentru realizarea instalației electrice

După ce se stabileste soluția de racordare, se va reveni în cel mult 45 de zile calendaristice, cu o propunere de contract pentru realizarea rețelei electrice de interes public, în care vei găsi și detalii despre costuri. În cazul în care mai este nevoie să ne trimiți anumite documente, te informăm, iar tu ai două luni la dispoziție ca să ne răspunzi solicitării și să transmiți actele solicitate. Propunerea contractului pentru realizarea instalației electrice este valabilă două luni.

Semnezi contractul și il transmiți.

3.Proiectarea și execuția lucrărilor de racordare

Distribuitorul tău de energie, adică noi, sau o firmă acreditată de către ANRE, în funcție de ce alegi, va realiza proiectarea și execuția lucrărilor de racordare.

Vom încheia contractul de racordare doar după ce vom primi de la tine autorizația de construire pentru proiectul imobiliar.

După semnarea contractului, vom emite o factură cu costurile cu racordarea.

După finalizarea lucrărilor, verificăm calitatea lor și punem în funcțiune rețeaua electrică.

4.Regularizarea tarifului

Pentru proiectarea și execuția lucrărilor, noi estimăm un anumit cost. Dacă, la finalul procesului de racordare, totul a costat mai puțin, îți vom restitui suma rămasă necheltuită.

În această etapă, îți vei recupera o parte (numită „cotă de eficiență”) din cheltuielile totale cu racordarea ansamblului imobiliar. Noi, distribuitorul, calculăm cota de eficiență și, după ce vinzi cel puțin 80% din locuințele/spațiile de birouri din ansamblu, depui o cerere către noi pentru recuperarea cotei de eficiență. Vom face plata în cel mult 30 de zile calendaristice de la depunerea cererii.

5.Racordarea locuințelor/spațiilor de birouri individuale

În calitate de dezvoltator imobiliar, ne vei solicita avize individuale de racordare pentru toate locuințele/spațiile de birouri din ansamblu. De asemenea, vei depune către noi și dosarele de instalație de utilizare (DIU) pentru fiecare spațiu.

Ulterior, se vor emite certificate de racordare pentru fiecare spațiu, iar tu vei încheia contracte de furnizare pentru toate spațiile din ansamblu, cu furnizorul dorit. Apoi, noi vom monta contoarele pentru fiecare spațiu din ansamblu. Proprietarii spațiilor vor putea să-și schimbe furnizorul de energie electrică oricând vor dori.

Prosumatori – etapele racordării la rețeaua de electricitate

Începi online demersurile pentru a deveni prosumator, din contul tău. Informează-te despre avizul tehnic de racordare, cereri, costuri.

1.Depunerea cererii de racordare și a documentației necesare

Procesul de racordare la rețeaua electrică începe când depui o cerere de racordare (Anexa 1) către noi, operatorul de distribuție.

Dacă documentele sunt complete și corecte, vei primi factura pentru avizul tehnic de racordare (ATR). După plata facturii, vei primi ATR-ul. Informații despre costurile legate de emiterea ATR-ului și racordare găsești aici.

Instrucțiunile de plată se regăsesc în factura emisă. În cazul în care documentele sunt incomplete sau incorecte, vei primi un răspuns cu clarificări sau modificări necesare.

Operatorul de distribuție stabilește soluția tehnică de racordare (traseul și materialele necesare) în termen de cel mult 15 zile lucrătoare. Aceste detalii vor fi incluse în ATR, pe care îl vei primi după achitarea facturii. Dacă nu ești mulțumit de soluția tehnică propusă, poți contesta ATR-ul în termen de 30 de zile calendaristice. Noi îți vom răspunde în maximum 30 de zile calendaristice.

2.Transmiterea cererii de încheiere a contractului de racordare

Pentru a începe lucrările de racordare la rețea, trebuie să alegi dacă le vei efectua cu operatorul de distribuție sau cu o firmă atestată de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

După evaluarea cererii, dacă toate informațiile sunt corecte și complete, îți vom transmite contractul de racordare în cel mult trei zile lucrătoare.

Semnezi contractul de racordare.

Achiți costurile de racordare, conform detaliilor din contractul de racordare.

3.Proiectarea și execuția instalației de racordare

Operatorul de distribuție sau firma atestată de către ANRE va proiecta și va executa lucrările de racordare. În acest pas, pot fi necesare anumite documente sau avize suplimentare pe care le va obține executantul. Documentele vor fi transmise online. După obținerea tuturor avizelor, lucrările de execuție ale branșamentului tău trebuie finalizate în termen de maximum 90 de zile calendaristice.

O firmă atestată de către ANRE, pe care o alegi, întocmește dosarul instalației de utilizare, care conține documente necesare pentru continuarea procesului.

Verificăm lucrările executate și, dacă totul este conform, instalația de racordare (instalația din afara proprietății tale, până la contor) va fi pusă în funcțiune.

În termen de trei zile de la finalizarea lucrărilor și efectuarea probelor, emitem certificatul de racordare, document ce confirmă că noul tău loc de consum și producere este racordat la rețea.

4.Încheierea contractului de furnizare

Pentru a utiliza și a injecta în rețea energia electrică, trebuie să închei un contract cu un furnizor de energie electrică. După semnarea contractului, se va monta contorul la locuința ta.

La finalul procesului de racordare, vom regulariza costurile pe baza documentelor și a cheltuielilor prevăzute în ATR. Dacă este cazul, vei primi înapoi o parte din cheltuieli, conform formulelor de calcul stabilite de ANRE.

Solicită un spor de putere, pentru un consum crescut de energie.

Solicită un spor de putere distribuitorului tău de energie electrică, dacă ai nevoie să consumi mai multă energie electrică.

Sporul de putere înseamnă o creștere față de puterea aprobată prin avizul tehnic de racordare (ATR) ori prin certificatul de racordare existent. Sporul de putere este necesar dacă ai mai multe aparate electrocasnice pe care nu le poți folosi în același timp. Sau dacă îți cumperi o mașină electrică și vrei să ai o stație de încărcare în garajul locuinței tale. Ori dacă ți-ai descoperit o nouă pasiune și te apuci de construit diverse obiecte, cu ajutorul unor aparate mari consumatoare de curent. Ne poți solicita un spor de putere indiferent dacă ești un consumator casnic, un producător, un dezvoltator imobiliar sau un prosumator.

Înainte să ne soliciți un spor de putere, îți recomandăm să verifici puterea aprobată (maximă simultană ce poate fi absorbită) la locul de consum dorit, avizată prin ATR ori prin certificatul de racordare. Apoi, calculează care este puterea cumulată a tuturor consumatorilor pe care vrei să-i folosești în același timp. Ca să afli puterea cumulată, folosește tabelul de aici.

Tarife de racordare pentru consumatori, producători, prosumatori și dezvoltatori

Racordarea la rețea presupune parcurgerea mai multor etape și achitarea unor tarife.

Dacă te întrebi cât costă racordarea, răspunsul simplu și rapid este „Depinde”. Vei avea de plătit, după caz, pentru emiterea avizului tehnic de racordare (ATR), pentru realizarea instalației de racordare și verificarea instalației de utilizare (tariful de racordare). Calculăm tariful de racordare pe baza unor formule stabilite de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Sumele în cauză le vei plăti pe parcursul procesului de racordare, în funcție de etapa în care te afli, către distribuitorul de energie electrică. La finalul racordării, îți poți recupera o parte din cheltuieli, conform legii. Cheltuielile variază în funcție de aspecte precum distanța față de rețeaua electrică, tipul instalației de racordare, puterea aprobată și nivelul de tensiune al punctului de delimitare.

Pe lângă cele menționate mai sus, vei mai avea cheltuieli cu realizarea instalației din interiorul casei tale și cu întocmirea dosarului instalației de utilizare. O firmă atestată de către ANRE, pe care o alegi și cu care negociezi direct costurile, va realiza instalația din interiorul casei tale și va întocmi dosarul instalației de utilizare.

Vezi care sunt tarifele pentru emiterea ATR-ului:

Tip tarifPutere (P)Cost (în lei)
Tarif emitere ATR la rețeaua electrică de distribuție pentru un loc de consum și/sau de producere pe bază de fișă de soluțieP <= 30 kW (puterea mai mică sau egală cu 30 de kW)70
Tarif emitere ATR la rețeaua electrică de distribuție pentru un loc de consum și/sau de producere pe bază de fișă de soluție30 < P <= 100 kW (puterea mai mare de 30 kW și mai mică sau egală cu 100 de kW)160
Tarif emitere ATR la rețeaua electrică de distribuție pentru un loc de consum și/sau de producere pe bază de fișă de soluțieP > 100 kW (puterea mai mare de 100 de kW)215
Tarif emitere ATR la rețeaua electrică de distribuție pentru un loc de consum și/sau de producere pe bază de studiu de soluțieP <= 30 kW (puterea mai mică sau egală cu 30 de kW)21
Tarif emitere ATR la rețeaua electrică de distribuție pentru un loc de consum și/sau de producere pe bază de studiu de soluție30 < P <= 100 kW (puterea mai mare de 30 kW și mai mică sau egală cu 100 de kW)48
Tarif emitere ATR la rețeaua electrică de distribuție pentru un loc de consum și/sau de producere pe bază de studiu de soluțieP > 100 kW (puterea mai mare de 100 de kW)65

Află, mai jos, tarifele pentru actualizarea ATR-ului și Certificatului de Racordare (CER) pentru consumatorii existenți

 
Tip tarifPutere (P)Cost (în lei)
Tarif actualizare ATR/CER în rețeaua electrică de transport pentru un loc de consum și/sau de producere, urmare a unor modificări tehniceP <= 30 kW (puterea mai mică sau egală cu 30 de kW)55 
Tarif actualizare ATR/CER în rețeaua electrică de transport pentru un loc de consum și/sau de producere, urmare a unor modificări tehnice30  < P <= 100 kW (puterea mai mare de 30 kW și mai mică sau egală cu 100 de kW)120
Tarif actualizare ATR/CER în rețeaua electrică de transport pentru un loc de consum și/sau de producere, urmare a unor modificări tehniceP > 100 kW (puterea mai mare de 100 de kW)185
Tarif actualizare ATR/CER în rețeaua electrică de transport pentru un loc de consum și/sau de producere, urmare a unor modificări de natură administrativăP <= 30 kW (puterea mai mică sau egală cu 30 de kW)
Tarif actualizare ATR/CER în rețeaua electrică de transport pentru un loc de consum și/sau de producere, urmare a unor modificări de natură administrativă30 < P <= 100 kW (puterea mai mare de 30 kW și mai mică sau egală cu 100 de kW)16
Tarif actualizare ATR/CER în rețeaua electrică de transport pentru un loc de consum și/sau de producere, urmare a unor modificări de natură administrativăP > 100 kW (puterea mai mare de 100 de kW)22

Actualizarea ATR-ului sau CER-ului este necesară când:

  • dorești să instalezi un echipament pentru stocarea energiei electrice produse, fără depășirea puterii aprobate inițial;
  • faci modificări tehnice sau administrative la locul de consum şi/sau de producere faţă de situaţia existentă la data emiterii ATR-ului, respectiv a CER-ului, fără depăşirea puterii aprobate.

Dacă ai nevoie de încă un exemplar de ATR sau CER, vei achita 15 lei pentru fiecare duplicat.

Suna acum!